Službeni e-mail kontakt@vik-ka.hr

Besplatni telefon - dojava kvarova 0800 400 047

Službeni e-mail kontakt@vik-ka.hr

Besplatni telefon - dojava kvarova 0800 400 047

Kategorija: Vijesti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST- SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SUVLASNIKA I UPRAVITELJA VISOKIH ZGRADA NA TEMU SMANJENJA GUBITAKA VODE

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac je na temu smanjenja gubitaka vode održalo više konferencija za medije, sudjelovalo u radijskim emisijama, komuniciralo sa suvlasnicima u visokim zgradama i upraviteljima, pojašnjavalo te mjere i na sjednicama Gradskog vijeća te će nastaviti pravovremeno informirati javnost o svim daljnjim aktivnostima. Da bi se ostvarili ciljevi o stabilnoj i sigurnoj vodoopskrbi grada u budućnosti, potrebno je vrijeme, velika novčana sredstva te podrška i suradnja cjelokupne zajednice i svih relevantnih institucija.

Budući da su se u javnom diskursu u proteklom periodu pojavljivale informacije i tvrdnje koje su u suprotnosti sa ciljevima i okvirima te samim smislom provedbe Programa smanjenja gubitaka- primjerice da će smanjenje tlaka u sustavu unazaditi kvalitetu vodoopskrbe te vodeći računa o upitima i zabrinutosti korisnika naših usluga, dana 22.7.2020. godine u Velikoj vijećnici Grada Karlovca održan je sastanak na temu smanjenja gubitaka s posebnim osvrtom upravo na mjeru koja je pobudila značajan interes u dijelu javnosti: smanjenje tlaka u sustavu vodoopskrbe.

Sastanku su prisustvovali predstavnici suvlasnika visokih zgrada jer je smanjenje tlaka u direktnoj vezi sa vodoopskrbom stanara na višim katovima, predstavnici upravitelja tih zgrada( Inkasator, K-indeks, Petračić projekt), Hrvatskih voda koje financiraju Program smanjenja gubitaka , tvrtke Hidroing koja je izradila dokument Koncepcijsko rješenje vodoopskrbe čime je postavljen temelj za provedbu Programa, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Grada Karlovca te Vodovoda i kanalizacije Karlovac.

Podsjetimo, Grad Karlovac odvojio je sredstva u proračunu te raspisao javni natječaj za sufinanciranje nabavke i ugradnje stanica za podizanje tlaka u visokim zgradama, koje će biti neophodne za stabilnu vodoopskrbu viših katova kada se smanji tlak na vodoopskrbnom sustavu. Na isti je pristigla 21 prijava te su nedavno i potpisani ugovori o sufinanciranju.

Kao i u ranijoj komunikaciji, prisutne smo podsjetili da su te zgrade prilikom izgradnje kao jedan od uvjeta imale obvezu ugradnje stanice za podizanje tlaka, no s vremenom su iste napuštene, neodržavane, otuđene i slično. Od 24 visoke zgrade, jedino u zgradi FINA-e je očuvan i održavan sustav za podizanje tlaka.

Susret je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca, Andreja Navijalić istaknuvši važnost provedbe programa smanjenja gubitaka za stabilnu i kvalitetnu vodoopskrbu grada u budućnosti, uz pozdravljanje ovakvog načina komunikacije sa sugrađanima.

Direktorica Vodovoda i kanalizacije, Katarina Malenica osvrnula se na projekte iz Programa smanjenja vodnih gubitaka realizirane tijekom 2019. i 2020. godine. Vrijedni su 5 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode sudjeluju sa 80 % iznosa sredstava, a uključili su izgradnju mjernih komora sa postavljanjem mjerača protoka i tlaka, izgradnju komora sa regulatorima tlaka te rekonstrukciju glavnih pravaca vodoopskrbe za punjenje vodosprema Strmac i Švarča koje vodom opskrbljuju preko 90 % grada. Time su stvoreni preduvjeti za smanjenje tlaka u sustavu. Spomenula je i činjenicu da će kroz projekt Aglomeracija Karlovac –Duga Resa na karlovačkom području biti obnovljeno 56 km dotrajale vodovodne mreže. Upravo je sa današnjim datumom, 23.7.2020., u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljen natječaj za izvođača radova na projektu Aglomeracije.

Voditeljica Službe korištenja voda- Vodno gospodarski odjel za srednju i donju Savu u Hrvatskim vodama, Gabriela Braun Jelašić, nazvala je Karlovac „školskim primjerom“ dobrog rada kada su u pitanju aktivnosti na smanjenju gubitaka.

Podsjetila je prisutne na nacionalni legislativni okvir te Direktivu EU o vodama kao polazišne točke za rad na smanjenju gubitaka, navela kako je 2016. g. napravljena analiza svih isporučitelja vodnih usluga u RH, postavljen je financijski plan i dogovoreno da će Hrvatske vode pratiti projekte za smanjenje gubitaka u iznosu od 80 % njihovih vrijednosti. Dodala je kako je Karlovac među prvima započeo s pripremama projekta, a kao rezultat toga je već 2018. izrađeno Koncepcijsko rješenje vodoopskrbe, dokument koji opsežno sagledava razvoj vodoopskrbnog sustava gdje je smanjenje gubitaka samo jedan od elemenata.

Program smanjenja gubitaka je vrlo kompleksan i dugotrajan posao , a iz analize svakog pojedinog vodoopskrbnog sustava definiraju se odgovarajuće mjere za isti. Mjera optimizacije tlakova među prvima je koja se analizira, i u projektu Karlovac je potvrđena kao najvažnija . Navedeno su u svojim izlaganjima potvrdili Igor Dundović iz Hidroing-a te doc. Dražen Vouk sa Građevinskog fakulteta, recenzent Koncepcijskog rješenja. Temeljem iskustva u provedbi ovakvih projekata i stručnog znanja, kao i stavovima svjetski priznatih stručnjaka na polju smanjenja gubitaka, govornici su istaknuli da je smanjenje, odnosno optimizacija tlaka u sustavu glavna mjera koja će na ovom projektu odmah pokazati rezultate, dok će sanacija dotrajalih dijelova mreže imati smisla tek nakon primjene ove mjere.

Pojasnili su kako će kroz optimizaciju tlakova, odnosno njihovo smanjenje posljedično doći do smanjenja puknuća na mreži jer će se smanjiti fenomen hidrauličkih udara, a time automatski do smanjenja gubitaka, što će rezultirati i manjim troškovima održavanja sustava koji obuhvaća preko 700 km mreže cjevovoda, 6 vodocrpilišta, 12 vodosprema i 16 precrpnih stanica. Sve navedeno utjecat će na unaprjeđenje kvalitete usluga.

Pitanje koje se također postavljalo u proteklom periodu, ali i na ovom susretu, bilo je pitanje osiguranja protupožarne zaštite u uvjetima optimiziranog tlaka.

Svi predstavnici struke iz gore spomenutih tvrtki i institucija pojasnili su da se smanjenjem tlaka neće utjecati na protupožarnu zaštitu te će ona i dalje biti na istom nivou, koji je sukladan važećoj zakonskoj regulativi. U sklopu izrade Koncepcijskog rješenja vodoopskrbe provedena su testiranja na terenu, a sukladno propisima o protupožarnoj zaštiti, potrebno je osigurati tlak od 2,5 bara. Podsjetimo, u okviru Programa smanjenja gubitaka, u Karlovcu se planira optimizacija tlaka sa sadašnjih 6 na 4,5 do 5 bara.

U diskusiji koja se razvila nakon prezentacije, predstavnicima suvlasnika i upraviteljima, među kojima je bio i gradski vijećnik Davor Petračić, koji se ovom temom u znatnoj mjeri bavio u proteklo vrijeme, dani su odgovori i pružene relevantne informacije, u skladu sa važećom regulativom i pravilima struke. I ovim putem pozivamo sudionike da nam se, ukoliko trebaju dodatna pojašnjenja , obrate pisanim putem u bilo kojem trenutku te ćemo im prikupiti i dostaviti sve raspoložive informacije. Dobra komunikacija i suradnja sa svim dionicima, kako smo naveli u uvodu priopćenja, od velikog je značaja za uspješnu provedbu Programa.

Naša je obveza racionalno i održivo upravljati sa ovim dragocjenim resursom te po završetku provedbe Programa nastaviti održavati rad sustava vodoopskrbe na razini prihvatljivih gubitaka koji iznose 30-35 %, a na korist svih građana koji su pokriveni uslugom javne vodoopskrbe iz vodoopskrbnog sustava Karlovca.

 

Stanje Vodomjera

Dojavite nam vašu potrošnju vode

Opširnije
Prekid vodoobskrbe
Opširnije
Korisnički kutak

Brzo i jednostavno do potrebnih informacija

Opširnije
Trenutni projekti

Za unaprjeđenje komunalnog standarda i kvalitete usluga

Opširnije
Pitanja i odgovori

Vi pitate,
mi odgovaramo

Opširnije
19.10.2020 10:55
OBAVIJEST ZA KORISNIKE- KOMUNIKACIJA I KONTAKTI ZA UPITE , REKLAMACIJE I KVAROVE

  Obavještavamo cijenjene korisnike naših usluga da smo unaprijedili vidljivost komuniciranja prekida...

Opširnije...

19.10.2020 08:47
Komuniciranje prekida vodoopskrbe

Obavještavamo cijenjene korisnike naših usluga da smo unaprijedili vidljivost komuniciranja...

Opširnije...

12.10.2020 12:55
Natječaji za posao

Pozivamo zainteresirane kandidate da se prijave za radna mjesta montera, vozača i komunalnih...

Opširnije...

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Karlovca i Duge Rese izgrađen je u sklopu ISPA projekta, prvog komunalnog projekta u RH sufinanciranog sredstvima predpristupnih fondova Europske unije.

Saznaj više
EduKAViKa

„Ponosni smo jer naša EduKAViKa raste sa svakom novom grupom mladih, a njihove p...

Opširnije...

Naši EU projekti- Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ka...

Aglomeracija Karlovac- Duga Resa drugi je veliki komunalni projekt u gradu na če...

Opširnije...

Realizirani projekti

Tijekom 2017. godine, realizirani su projekti usmjereni na poboljšanje komunalne...

Opširnije...

ISO Certifikati

Primjenom međunarodnih normi u našem poslovanju težimo postizanju zadovoljstva korisnika i povećanju kvalitete usluga.

NUC - Nadzorno upravljački centar

Nadzorno upravljački centar (NUC) je rezultat težnje da se omogući upravljanje svim sustavima iz jedinstvene lokacije u krugu tvrtke, uključujući i sustave tehničke zaštite i video nadzora. NUC je izgrađen s ciljem smanjenja materijalnih troškova i racionalizaciju broja zaposlenih uz poboljšanje dostupnosti građanima od 0 do 24 sata.

Saznaj više

Vodocrpilište Borlin - stoljetna priča o vodi

Borlin je najstarije i jedinstveno karlovačko vodocrpilište izgrađeno 1914. godine, poznato po izvrsnoj pitkoj vodi i šarmantnim građevinama.

Saznaj više

NAPOMENA! Ova stranica koristi kolačiće i slične tehnologije.

Ukoliko ne promijenite postavke preglednika, prihvaćate kolačiće. Više

Shvaćam

Uporaba kolačića

Kako bi ova web stranica radila pravilno, kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice, u svrhu poboljšavanja vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na vaše računalo spremiti malenu količinu informacija ( Cookies ) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja Cookie-a zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu Cookie-a. Blokiranjem cookie i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam neće biti dostupne. 

Što je kolačić ?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

Kolačići mogu spremati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti Vaše postavke internet preglednika da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.

Kako onemogućiti kolačiće ?
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web-preglednik koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom) Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama

Što su privremeni kolačići ?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.

Što su stalni kolačići ?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja programa internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.

Što su kolačići od prve strane ?
Kolačići od prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.

Što su kolačići treće strane ?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Da li cropex.hr koristi kolačiće ?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.

Kakve kolačiće koristi cropex.hr i zašto ?

  • Privremeni kolačići (Session cookies) - to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internet preglednik. Mi koristimo session cookies da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo komentiranje (stvari koje morate učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na web stranicu).
  • Trajni kolačići (Persistent cookies) - ti obično imaju datum isteka daleko u budućnost i tako će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Mi koristimo trajne kolačiće za funkcionalnostima kao što su "Ostanite prijavljeni" tickbox, što korisnicima olakšava pristup kao registriranom korisniku. Mi također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati web stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna - ne vidimo individualne podatke korisnika.

Da li na web stranici ima kolačića treće strane ?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane ove web stranice, ali neki služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo:

  • Mjerenje posjećenosti 
    cropex.hr koristi nekoliko servisa za mjerenje posjećenosti, to su: Google analytics, Gemius, Xiti. 
    Ako želite onemogućiti da vam navedeni servisi spremaju kolačiće, možete zabraniti za svaki servis na sljedećim linkovima:

 

Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.

Više se možete informirati na sljedećim linkovima: